woensdag 25 april 2012

Zelf een horlogebandje vervangen

Zelf een horlogebandje vervangen is niet moeilijk.

Uw oude leren horlogebandje is aan vervanging toe en u heeft een mooie nieuwe horlogeband gekocht? Hier volgt een duidelijk uitleg, hoe u zelf het horlogebandje kunt vervangen met behulp van horlogebandenaanzetter. Horlogebanden zijn aan beide kanten met een drukpinnetje aan de kast van het horloge verbonden. Het drukpinnetje (ook wel veerpen, pushpin of springbar genoemd) heeft aan het uiteinde twee verende delen, die je in kan drukken. Dit drukpinnetje kan je het makkelijkst met een speciaal tangetje, een horlogebandenaanzetter (ook wel springbar remover genoemd) indrukken. De goede merken bieden vaak een eigen horlogebandenaanzetter aan, waarbij de inkeping van het tangetje precies op de breedte van verende pin past. Een goed online adres hiervoor is de webwinkel WatchStyle horlogebanden. Mocht u geen tangetje willen kopen, dan kunt u het ook proberen met een schilmesje. Hoe nu een horlogeband vervangen met zo’n horlogebandenaanzetter? Een horlogebandje bestaat uit twee delen (bandje met sluiting, bandje met gaatjes), die u elk afzonderlijk moet bevestigen. Vervang eerst de ene kant van het bandje en nadat u het nieuwe bandje aan deze kant gemonteerd heeft, vervangt u de andere kant. Zo voorkomt u, dat u de kant met de sluiting per abuis aan de kant van het deel met de gaatjes monteert en andersom.

Hoe het oude horlogebandje los maken?

Om het oude horlogebandje los te maken, moet het drukpinnetje met een beetje spanning los worden gemaakt en eruit worden "gewipt". Het drukpinnetje los maken gaat het beste, door de horlogekast met de ene hand vast te houden en met de andere hand de horlogebandenaanzetter met de scherpe kant tussen de kast en de band te zetten. Voel even goed, of het uiteinde met de inkeping net voor de rand van de veer zit. Druk het pinnetje dan met het tangetje naar binnen toe, in de richting van het horlogebandje, houd druk op het tangetje en wip het pinnetje los met een U-vormige beweging. Wanneer één kant los is kunt u de andere kant probleemloos uit de houder te halen. Haal het pinnetje met uw vingernagels of een klein tangetje uit het oude horlogebandje. Controleer dan even of het oude drukpinnetje nog goed is, door een paar maal op de uiteinden van het pinnetje te drukken. De uiteinden moeten goed veren. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan een nieuw drukpinnetje voor uw nieuwe horlogebandje. 

Hoe het nieuwe leren horlogebandje monteren?

Neem het nieuwe horlogebandje en steek het drukpinnetje in de sleuf van het horlogebandje. Let er natuurlijk op, dat u het juiste deel van het horlogebandje verwisselt. Als u net het deel van het horlogebandje met sluiting eruit heeft gehaald, moet hier ook weer het nieuwe deel met sluiting worden gemonteerd. Pak de horlogekast beet en zet een kant van het drukpinnetje in de uitholling aan de kast. Om de andere kant van het drukpinnetje erin te doen gaat u het beste als volgt te werk: probeer deze kant niet meteen erin te drukken. Leg het uiteinde eerst op het randje, ter hoogte van de uitholling. Houd het nieuwe leren bandje zo met de ene hand gedrukt vast en neem dat de horlogebandenaanzetter in de andere hand. Druk de aanzetter met de scherpe kant naast het leren bandje op het uiteinde van het drukpinnetje. Houd druk op het tangetje en druk het pinnetje dan voorzichtig naar binnen toe in de richting van het leren bandje. Zodra het pinnetje ver genoeg naar binnen is gedrukt, drukt u het leren bandje naar beneden, totdat u een klik hoort, wanneer het drukpinnetje in de uitholling van de kast schiet. Waarschijnlijk moet u het een paar maal proberen en zal het pinnetje aan de andere kant eruit schieten. Ga met gevoel te werk, niet met kracht, dan lukt het meestal na 3 tot 4 keer proberen. Controleer dan of het pinnetje goed zit door voorzichtig maar wel stevig een paar maal aan het horlogebandje te trekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten